آکادمی علوم داوری ایران

منوی اصلی

آکادمی علوم داوری ایران

منوی کاربری

آرشیو

اوقات شرعی

سامانه ثبت بیمه وکالت

سامانه ثبت بیمه وکالت

سامانه ثبت پرونده

سامانه ثبت پرونده

همکاری با ما

همکاری با ما

سامانه ارتباط

سامانه ثبت نظرات ، انتقادات ، پیشنهادات و شکایات

پیوندها

مطالب اخیر

نظرسنجی

نظرشما در مورد سایت؟
عالی
خوب
متوسط
ضعیف
طراحی و بهینه سازی قالب : ثامن تم ( علیرضا حقیقت )

سوالات داوری

چنانچه در قراردادی مقرر شود که در صورت حدوث اختلاف ، طرفین به داوری مراجعه نمایند ، آیا بدون مراجعه ابتدایی طرفین به داور ، رسیدگی دادگاه به دعوی مربوطه به آن قرارداد قابل استماع می باشد ؟

دادگاه نمی تواند مبادرت به رسیدگی نماید زیرا : 1.طرفین توافق و تراضی نموده اند که به داور مراجعه کنند (برای رفع مخاصمه و جلوگیری از ورود به دادگستری)2.باتوجه به اصل حاکمیت اراده طرفین قرارداد ، دعوی در دادگاه قابل استماع نیست .

 

در مبایعه نامه ای شخصی بعنوان داور انتخاب شده اما به نظرم یکطرفه قضاوت می کند و از طرف مقابل جانبداری می نماید ، تکلیف چیست و بنده چه کاری می توانم انجام دهم؟

مخاطب محترم ـ اگر رأی داوری بر خلاف قانون و تشریفات رسیدگی صادر شده باشد ، می توانید ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی ، ابطال آنرا از دادگاه بخواهید .         

آیا تمام دعاوی قابل ارجاع به داوری هستند ؟

خیر ـ براساس ماده 496قانون آیین دادرسی مدنی ، دعواي ورشكستگي و دعاوي راجع به اصل نكاح ، فسخ آن ، طلاق و نسب قابل ارجاع به داوری نیستند .

 

اگر رأی داور مورد اعتراض واقع شود ، آیا اعتراض مانع اجرای رأی می شود ؟

خیر ـ اعتراض به راي داور مانع اجراي آن نيست ، مگر آن كه دلايل اعتراض قوی باشد . در اين صورت دادگاه قرار توقف اجراي آن را تا پايان رسيدگي به اعتراض و صدور حكم قطعي صادر مي نمايد و در صورت اقتضا تأمين مناسب نيز از معترض اخذ خواهد شد.

 

باتوجه به ماده 497 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی , پرداخت حق الزحمه داوران به عهده طرفین است( مگر آنکه در قرارداد ترتیب دیگری مقرر شده باشد) در صورت صدورحکم به نفع خواهان , هزینه های داوری قابل مطالبه میباشد؟

تکلیف قانونگذار به پرداخت هزینه داوری توسط طرفین , مانع از از آن نیست که خسارت ناشی از هزینه داوری که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به خواهان وارد شده است , مطالبه شود , کما اینکه در فرض طرح دعوی در مراجع قضایی نیز هزینه دادرسی کلاً توسط خواهان پرداخت میشود و درصورت صدور حکم له وی ,به عنوان خسارت موضوع ماده 515 قانون ایین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی, منظور میگردد.

 

چنانچه طرفین ضمن قرارداد یا موافقتنامه داوری حق اعتراض به رای داور را از خود سلب کرده باشند , آیا این شرط اعتبار دارد؟

با توجه به اینکه رای داور در موارد منصوص در ماده 489 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی , باطل بوده و قابلیت اجرایی ندارد و باتوجه به اینکه مطابق قسمت اخیر ماده 10 قانون مدنی , قراردادهای خصوصی در صورت مخالفت صریح با قانون , نافذ نخواهد بود , لذا شرط سلب حق اعتراض به رای داور معتبر تلقی نمیگردد.

 

در صورتی که رای داور پس از انقضای مدت داوری , صادر و تسلیم شده باشد,آیا دادگاه میتواند در جریان رسیدگی به دعوی ابطال رای داور, راسا به آن استناد و حکم به بطلان رای داور صادر نماید؟

هرچند صدر ماده 489 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مقرر داشته است : " رای داوری در موارد زیر باطل است و قابلیت اجرایی ندارد." اما باتوجه به اینکه صدور و تسلیم رای در خارج از مهلت داوری از مواردی نسیت که بالذات رای داور را از اعتبار ساقط نماید و عدم تعرض طرفین نسبت به آن , میتواند متضمن قبول تمدید مهلت داوری باشد, و با توجه به اینکه مطابق ماده 490 قانون مذکور , رسیدگی به دعوی بطلان رای داور , مستلزم طرح دعوی از جانب معترض و استناد به یکی از شقوق ماده 489 میباشد  و نظر به اینکه دادگاه مکلف است در چارچوب خواسته خواهان به موضوع  رسیدگی نماید , لذا دادگاه نمیتواند راسا به استناد بند 4 ماده 489 , حکم به ابطال رای داورصادر نماید.

موضوعات مرتبط : سوالات حقوقی
نویسنده : admin362 / تاریخ : 22 اسفند 1394 / نظرات : 0 / بازدید : 16605


ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد را وارد کنید: *
تمامی حقوق مادی و معنوی این وبگاه محفوظ و متعلق به مدیر آن می باشد...